Irtisanominen – Miten päästä työnhaussa alkuun?

Irtisanominen

Irtisanominen - mietitkö, miten päästä eteenpäin?

Uravalmentajille irtisanomiset ovat arkipäivää, mutta jokaiselle irtisanotulle ne ovat uusi ja usein haastava tilanne. Ihmiset reagoivat hyvin eri tavoilla: joku lähtee työnhakuun heti, toinen pohtii pidempään, miten suhtautua uuteen tilanteeseen tai kuinka aloittaa työnhaku. 

Listasin alle muutamia toimiviksi todettuja vinkkejä, joiden toivon auttavan sinua työnhaun alkumetreillä.

1. Mitä irtisanomisen jälkeen?

Irtisanominen tarjoaa mahdollisuuden pohtia omia ura-ajatuksia jatkosta. Muun muassa seuraavat kysymykset voivat auttaa sinua alkuun pohdinnoissasi:

– Mikä sinua kiinnostaa ja motivoi? Millaisessa tehtävässä tai millä tasolla haluaisit toimia jatkossa? Millaisessa yrityksessä? Onko yrityksen koolla tai toimialalla väliä? Onko sijainnilla merkitystä?

– Oletko kiinnostunut vain kokoaikaisista ja vakituisista paikoista, vai voisiko uusi työ olla esimerkiksi myös määräaikainen (projekti tms.) tai osa-aikainen? Oletko kenties pohtinut yrittäjyyttä yhtenä uravaihtoehtona, jolle nyt voisi olla oikea aika? Kiinnostaako lisäkouluttautuminen? Paljonko olet valmis antamaan urallesi juuri nyt?

Vaihtoehtoja on melko paljon, ehkä enemmän kuin ihan alkuun edes ajattelit. Näitä kysymyksiä kannattaa pohtia. Olethan valmis vastaamaan näihin myös mahdollisesti työhaastatteluissa.

2. Tunnista vahvuutesi ja osaamisesi

Jotta pystyt tekemään työnhakua tehokkaasti, tulee sinun ensin tunnistaa omat vahvuutesi ja osaamisesi, ja vasta sen jälkeen voit kertoa osaamisestasi tehokkaasti muille. Nykyaikaisessa työnhaussa on yhä enemmän kyse siitä, miten osaat myydä ja markkinoida oman osaamisesi. Tämä voi olla hankalaa, mikäli omaa osaamista ei ole tunnistettu riittävällä tavalla.

Kun olet tietoinen omasta osaamisestasi, pystyt laatimaan paremmat työnhakudokumentit ja itse työnhaku helpottuu. Pystyt myös rakentamaan tiivistelmän osaamisestasi ja miettimään myyvän hissipuheen, joka auttaa työnhaun eri vaiheissa. 

“Kun tiedät vahvuutesi, osaat hyödyntää niitä!”

Hae vastauksia esimerkiksi seuraaviin kysymyksiin: 

  • Mikä on ydinosaamisesi, vahvuutesi ja erityisosaamisesi? 
  • Minkälaisia taitoja sinulla on, mitä osaat tehdä?
  • Minkälaista palautetta olet saanut aiemmista työ- ja opiskelupaikoistasi?
  • Mikä sinua kiinnostaa ja mistä innostut?
  • Mitkä ovat mahdollisuutesi ja rajoituksesi? 
  • Millaisia tulevaisuuden toiveita ja tavoitteita sinulla on?
 

Lisää vinkkejä oman osaamisen tunnistamiseen löydät täältä.

3. Tee hyvä CV ja pohdi työnhakustrategiasi

Rakenna hyvä CV ja laita alkuun tiivistelmä omasta osaamisesta. Tiivistelmä CV:n alussa toimii hyvänä introna itse CV:lle ja antaa rekrytoijalle kokonaiskuvan osaamisestasi. Muista myös avata työtehtävät kunnolla. CV:tä voi luonnehtia työnhaun käyntikortiksi, joten panosta siihen. Katso tästä vinkkini hyvän CV:n laadintaan.

Noin 70–80 % paikoista menee piilotyönhaun keinoin, joten tiedosta tämä heti alusta asti. Päätä, aloitatko työnhaun avoimia paikkoja hakemalla vai otatko heti piilotyönhaun osaksi työnhakuasi. (Katso tästä lisää vinkkejä piilotyönhakuun.)

Aika usein valmentajana huomaan, että ihmiset aloittavat hakemalla avoimia paikkoja ja kun rohkeus työnhaussa kasvaa, siirrytään piilotyönhakuun, vaikkapa omia verkostoja hyödyntämällä.

Pohdithan myös, mikä työnhaun aktiivisuuden tasosi on? Monet hakijat kokevat, että suunnitelmallisuus tässä asiassa auttaa. Mieti myös mikä on mahdollista, riittävästi ja tarpeeksi. Esimerkiksi, teen x h työnhakua per päivä ja laitan x kappaletta hakemuksia per viikko tms.

Irtisanominen tuntuu aina isolta kolhulta, mutta kannattaa pitää mielessä, että se voi olla myös mahdollisuus uudelle alulle omalla uralla.

Kun olet tehnyt nämä asiat, olet työnhaussasi jo varsin pitkällä.

Toivottavasti näistä vinkeistä oli hyöytyä. Tsemppiä työnhakuun!

Alkuperäinen artikkelini julkaistiin Joblyssa vuonna 2017

Tukea ja sparrausta uralle irtisanomisen jälkeen?

Jos koet kaipaavasi kokeneen uravalmentajan tukea työnhaussa tai uuden uran suunnittelussa, ota rohkeasti yhteyttä – autan mielelläni. 

Tutustu työnhakuvalmennukseen. 

“Valmennus auttoi minua eteenpäin irtisanomisen jälkeen ja toi uskoa tulevaan. Sain vahvuuteni näkyväksi, hakupaperit kuntoon ja työkaluja työnhakuuni. Löysin uuden työpaikan valmennuksen aikana.”

”Valmennus antoi uskoa tulevaan ja auttoi minua määrittämään oman osaamiseni uudelleen. Sain valmennuksen aikana omat vahvuuteni näkyväksi, oivalsin miten paljon olen tehnyt, samalla oma ammatillinen itsekunnioitukseni kasvoi. Lisäksi sain hakupaperini kuntoon ja työkaluja työnhakuuni. Löysinkin uuden työpaikan valmennuksen aikana.”

Pilvi Nybom on kansainvälisesti sertifioitu ammattivalmentaja.
© 2014-2024 Incoaching Oy – Y-tunnus: 2604069-2. Kaikki oikeudet pidätetään.