Uravalmentaja ohjeistaa – Tee hyvä CV!

Uravalmentaja ohjeistaa – Tee hyvä CV!

Pilvi Nybom InCoachingista harmittelee, miten moni työnhakija ei ole koskaan pyytänyt palautetta CV:stään.– Luokseni saapuva työnhakija on saattanut hakea töitä jo yli vuoden ihmetellen, mikä hänessä on vikana kun ei ovet haastatteluun aukea. Ainoa vika on usein CV:ssä. Siitä ei pahimmassa tapauksessa ymmärrä, mitä ihminen on tehnyt. Silloin harmittaa, kun työnhakija ei ole aikaisemmin saanut apua CV:nsä kanssa.

Pienillä korjauksilla CV:stä saa paremmin toimivan kokonaisuuden.– Kirjoita CV:n alkuun lyhyt tiivistelmä osaamisestasi, kerro työtehtäviesi sisällöistä, sekä tarkista selkeät asettelut ja otsikointi. Lisää myös valokuva, sekä linkkeinä lisätiedon lähteitä, kuten infograafi-CV, video tai Linkedin-profiili. Hyvä CV:n pituus on 2-3 sivua, ohjeistaa Pilvi.

Kerro myös saavutuksistasi

CV:ssä tulee usein vain listattua työtehtäviä sen kummemmin ajattelematta mitä itse asiassa olenkaan kussakin tehtävässä saavuttanut, mitä oppinut ja missä menestynyt ja onnistunut.

Kaikissa työtehtävissä saavutuksien listaaminen ei välttämättä toimi, mutta Pilvi kehottaa kuitenkin miettimään asiaa omalta kohdaltaan.

– Jos olet ollut sellaisessa roolissa, että olet saanut jotakin merkittävää aikaiseksi, listaa ilman muuta saavutuksiasi. Esimerkiksi asiakaspalvelutehtävissä voi kertoa, että on saanut positiivista palautetta asiakkailta.

Rohkaisevia onnistumisia

Pilvin uran varrelle mahtuu lukuisia tarinoita, joissa valmennettavat ovat työllistyneet tai löytäneet jonkin toisen polun kuljettavakseen.

– Muistan lukemattomia onnistumistarinoita siitä, kun asenne ja motivaatio on kohdallaan, asiat kyllä onnistuvat. Esimerkiksi eräs nainen oli tehnyt videohakemuksen, ladannut sen Youtubeen ja päässyt haastatteluun, vaikka hänen osaamisensa ei edes ollut kyseistä tehtävää ajatellen paras mahdollinen, kertoo Pilvi.

– Valmennan myös paljon ryhmiä, ja erityisesti yli 50-vuotiaat naiset ovat usein itse sitä mieltä, että heidän työllistymisensä voi olla vaikeaa. Sitten kun he työllistyvätkin heti ensimmäisten joukossa, on se upeaa ja kannustavaa muille, Pilvi jatkaa.

Hän muistaa myös erään tapauksen, jossa iloinen, sosiaalinen ja todella mukava työnhakija ei vain onnistunut pääsemään ensimmäistä haastattelua pidemmälle ja Pilvi päätti itse haastatella häntä selvittääkseen mistä oli kyse.

– Ensimmäisen kahden minuutin kuluessa tajusin, että hän muuttui haastattelun aikana täysin erilaiseksi. Hakija oli ajatellut, että haastattelussa kuuluu käyttäytyä tietyllä tavalla ja yritti upottaa itsensä siihen muottiin. Hän ei ollut oma itsensä ja se näkyi haastattelijalle nihkeänä, kiusaantuneena tilanteena. Kukaan ei ollut koskaan sanonut hänelle, että ole oma itsesi.

Tämä tarina päättyi onnellisesti, sillä henkilö työllistyi pian, kun osasi huomioida tämän seuraavissa haastatteluissa.

Hyvä CV ei ole lista asioista

Pilvi summaa vielä hyvän CV:n tärkeimmät ominaisuudet.

– Hyvä CV ei ole lista asioista, vaan myynti- ja markkinointidokumentti joka on laadittu siten, että se korostaa osaamista. CV:tä voi hiukan myös räätälöidä, mutta hakemukseen kannattaa panostaa. Jos sinulla on useampia erilaisia uratavoitteita, tee jokaiseen oma CV.

CV
 

 

 

Piditkö tästä artikkelista? Kerro siitä muillekin!

Etsitkö uutta työtä, mutta ponnistelusi ei tunnu tuottavan tulosta?

Viisi askelta työnhaussa menestymiseen -verkkokurssi antaa sinulle kaikki eväät nykypäivän työnhaussa menestymiseen.

Scroll to Top