Työhaastattelu – 7 uravalmentajan vinkkiä onnistumiseen

työhaastattelu

Vuosien kokemus rekrytoijana ja uravalmentajana on opettanut minulle yhtä sun toista haastatteluista. Työhaastattelu kun on usein työnhakijan ja työnantajan ensimmäinen kohtaaminen, niin haastattelussa on tietysti tärkeää onnistua luomaan mahdollisimman hyvä ensivaikutelma. Miten tämä onnistuu?

– Joskus tätä on hyvä lähestyä sen kautta, mitä kannattaa välttää.

Alla on listattu seitsemän yleisintä kompastuskiveä, joihin työnhakijat usein törmäävät sekä vinkit niiden välttämiseen.

1. Aito kiinnostus ei välity, ja rekrytoija miettii, onko hakija aidosti kiinnostunut tehtävästä.

Jokainen rekrytoija haluaa kuulla, että olet aidosti kiinnostunut niin tehtävästä kuin myös heidän yrityksestään. Tämä kun korreloi suoraan tehtävässä menestymiseen ja sitoutumiseen. 

Tee näin: Pidä huolta, että kiinnostuksesi välittyy selkeästi niin tehtävästä kuin organisaatiostakin. Asenne ja motivaatio ratkaisevat usein työhaastattelussa. – Niitä etsitään aina.

2. Rekrytoija jää miettimään, saiko aidon kuvan hakijan persoonasta.

Jos rekrytoija kokee, että hän ei saa aitoa kuvaa sinusta, ei hän välttämättä uskalla palkata sinua. 

Tee näin: Ole aina oma itsesi. Koskaan et voi tietää tarkalleen, millaista osaamista tai persoonaa haetaan, joten paras neuvo haastatteluun on olla oma itsensä.

3. Haastattelu ei etene sujuvasti rekrytoijan näkökulmasta.

Jos haastateltava ei vastaa kysymyksiin vaan vastaa hieman vierestä, tai etenee muuten epäloogisesti, voi haastattelusta tulla hieman sekava. Työhaastattelukysymyksiä ei voi tietää tarkalleen etukäteen, mutta yleisimpiin kysymyksiin vastaamista kannattaa kuitenkin harjoitella etukäteen. 

Tee näin: Kuuntele kysymykset huolella ja vastaa rauhallisesti niiden mukaisesti. Tämä on yllättävänkin tyypillinen haaste työhaastattelussa, joten pysy tarkkana tämän kanssa.

4. Haastateltava käyttää liikaa alan ammattikieltä ja lyhenteitä.

Liiallinen ammattikieli tai lyhenteet aiheuttavat sekaannusta, jos haastattelija ei tunne niitä. Ei kannata jättää haastattelua sen varaan, että haastattelija kyllä tietää, mitä esimerkiksi tietyn tittelin tehtäväsisältöön kuuluu. 

Tee näin: Karsi lyhenteet ja oman alasi jargon minimiin. Pidä huoli, että avaat tehtäviä ja työnkuvia riittävästi haastattelussa. Lisäksi kerro omasta osaamisestasi esimerkiksi saavutusten ja käytännön esimerkkien avulla.

5. CV on puutteellinen ja iso osa työhaastattelusta kuluu kokemuksen läpikäyntiin.

Toisin sanoen monesti liian suuri osa haastattelun ajasta kuluu siihen, että rekrytoija yrittää ymmärtää, millaisia asioita on tehty ja mistä hakijan kokonaisosaaminen koostuu. Napakka tiivistelmä CV:n alussa helpottaa usein rekrytoijan työtä huomattavasti. (lue lisää hyvän CV tiivistelmän luomisesta

Tee näin: Tee CV huolella ja muista avata työkokemuksesi huolellisesti, jotta aikaa ei kulu turhaan asioiden selvittelyyn vaan pääsette keskustelemaan muustakin. Katso tästä vinkkini CV:n laadintaan.

6. Haastateltava ei esitä omia kysymyksiä.

Useimmiten rekrytoija tarjoaa mahdollisuuden kysyä kysymyksiä haastattelun lopussa. Jos suoralta kädeltä ilmoittaa, ettei kysyttävää ole, voi haastattelijalle jäädä mielikuva ettei työpaikka kiinnosta tarpeeksi. Etukäteen valmistautuminen auttaa siis tässäkin. 

Tee näin: Pohdi etukäteen muutamia sellaisia kysymyksiä, joita voit esittää työnantajalle. (lue lisää)

7. Haastateltava ei ole tutustunut organisaatioon ja tämä välittyy rekrytoijalle.

Perehtyminen yritykseen ja työnantajaan on avainasemassa hyvän ensivaikutelman luomisessa. Se kun myös omalta osaltaan kertoo aidosta motivaatiosta tehtävään ja organisaatioon. Jos tämän unohtaa, näkyy se läpi rekrytoijalle. 

Tee näin: Tutustu huolella työnantajayritykseen ja sen nykytilanteeseen etukäteen. Tuo tätä tietoa sopivasti mukaan keskusteluun.

Työhaastattelu on oppimiskokonaisuus

Keskimäärin hakija joutuu käymään useissa työhaastatteluissa ennen kuin uusi paikka löytyy, joten ota jokainen haastattelu oppimiskokemuksena. Jokainen haastattelu kun on myös hyödyllistä harjoitusta tulevaisuutta varten. 

Työhaastattelu on aina kahden kauppa, jossa tavoitteena on molemminpuolinen win-win. Hyvä haastattelu on aito keskustelu, ei yksipuolinen tenttaustilanne. Koeta jatkossa ajatella koko haastattelua kahden tasavertaisen ihmisen tapaamisena, eikä niinkään haastatteluna.

Vaihda tarvittaessa vaikka sanakin – mene tapaamiseen, älä työhaastatteluun.

Tässä vielä työhaastatteluvinkit kerrattuna:

  1. Näytä aito kiinnostus tehtävästä ja yrityksestä. 
  2. Ole haastattelutilanteessa oma itsesi. 
  3. Kuuntele ja vastaa kysymyksiin selkeästi. 
  4. Vältä liiallista ammattikieltä – selitä osaamisesi käytännön esimerkein. 
  5. Tee CV huolellisesti. 
  6. Esitä omia kysymyksiä haastattelijalle. 
  7. Perehdy yritykseen etukäteen. 
 

Tsemppiä työhaastatteluihin!

Ammattivalmentajan apua työhaastatteluun?

Haluaisitko valmistautua tulevaan työhaastatteluun kokeneen uravalmentajan tuella? Jos kaipaat lisäapua työhaastatteluun tai työnhakuun yleisesti, ota rohkeasti yhteyttä – autan mielelläni. 

Tutustu työnhakuvalmennukseen. 

“Valmennus auttoi minua eteenpäin irtisanomisen jälkeen ja toi uskoa tulevaan. Sain vahvuuteni näkyväksi, hakupaperit kuntoon ja työkaluja työnhakuuni. Löysin uuden työpaikan valmennuksen aikana.”

Pilvi Nybom on kansainvälisesti sertifioitu ammattivalmentaja.
© 2014-2024 Incoaching Oy – Y-tunnus: 2604069-2. Kaikki oikeudet pidätetään.