Uravuosihuolto

Uravuosihuolto kirkastaa urapolkua

Kerran tai pari vuodessa on hyvä pysähtyä miettimään, missä menee omalla työuralla…

 

Työelämä muuttuu nyt entisestään kiihtyvällä vauhdilla. Työpaikka voi olla vaarassa tai jaksaminen on koetuksella, mutta työssä voi olla kaikki myös hyvin! Olipa oma työtilanne ja työtyytyväisyys millä tolalla tahansa, omaa työn tekemistä tai työrooliaan ei juuri ehdi miettiä tai tule edes ajatelleeksi. Työnsä ja työuran äärelle kannattaa kuitenkin pysähtyä säännöllisesti.

Tähän esimerkiksi uravuosihuolto toimii hyvänä näköalapaikkana.

    Missä menen nyt, missä haluaisin mennä ja mitä seuraavaksi?

Uravuosihuollossa ei automaattisesti mietitä seuraavaa porrasta tai ylenemismahdollisuuksia. Toki niitäkin voi pohtia, jos ne ovat juuri tällä hetkellä itselle relevantteja tavoitteita. Työurien moninaistuminen on kuitenkin monipuolistanut myös perinteistä ajatusta uraputkesta.

Työuriin kuuluu myös erilaiset katkot ja sivuloikat. Uravuosihuolto on ennen kaikkea paikka pysähtyä kuulostelemaan, miten on vuosi mennyt, miten voin ja miten toivoisin, että seuraava vuosi menisi.

Sen sijaan, että mahdollisesti ajelehtii ja ajautuu työtehtävistä tai työpaikasta toiseen, uravuosihuolto aktivoi miettimään vaihtoehtoja ja tarvittaessa myös toimimaan. Uravuosihuolto nostaa työntekijän kuskin paikalle oman työuran suhteen.

ASETA URATAVOITTEET ITSESTÄSI KÄSIN

Uravuosihuollon voi tehdä itse. Pelkistetyimmillään siihen riittävät rauhallinen paikka, sopivasti aikaa sekä kynä ja paperi. Sitten vain pohtimaan ja kirjaamaan vastauksia ylös. Mikä on mennyt hyvin? Miten olen voinut? Onko työtä ollut liikaa? Palaudunko tarpeeksi? Pääsenkö hyödyntämään vahvuuksiani ja osaamistani tarpeeksi? Onko mahdollisesti aika uudelle?

Uravuosihuolto voi sysätä syvällisiinkin pohdintoihin. Tavoite voi liittyä myös oman jaksamisen parantamiseen, jos se on omalla kohdalla kaikkein oleellisinta juuri nyt.

    Ammattivalmentaja apunasi urapohdinnoissa

Uravuosihuolto voi paljastaa muutostarpeita tai sitten se voi myös lisätä omaa työmotivaatiota. Uravuosihuolto on se paikka, jossa myös ilonaiheet, onnistumiset ja oma kehityskin tulee sanoitetuksi.

Niitä ei vain välttämättä tule päivittäisessä työssä miettineeksi tai aina edes huomanneeksi. Tärkeää on tunnistaa sekin, että tekee työtä omista motivaattoreista käsin ja työ itse asiassa palkitsee monella tavalla.

Jos esiin nousee kovasti hiertäviä asioita, niiden pohtimiseen sparrikaveri voi olla paikallaan. Kokenut ammattivalmentaja auttaa näkemään oman työn hyviä puolia ja tuo perspektiiviä siihen, miten nykyinen työ sellaisenaan tai muokkaamalla voisi viedä eteenpäin.

Toisaalta sparrikaverin kanssa voi pohtia, löytyykö ratkaisut nykyisestä työpaikasta vai olisiko aika uusille ura-askelille?

Olin tässä artikkelissa haastaltetavana. (Julkaistu 5.12.2023 Tradenomin nettisivuilla ja lehdessä.)

Jos mahdollinen uravalmennus kiinostaa, Lue lisää siitä tästä.

Piditkö tästä artikkelista? Kerro siitä muillekin!

Etsitkö uutta työtä, mutta ponnistelusi ei tunnu tuottavan tulosta?

Viisi askelta työnhaussa menestymiseen -verkkokurssi antaa sinulle kaikki eväät nykypäivän työnhaussa menestymiseen.

Scroll to Top