Uravalmentajan matkassa – verkostot apuna työnhaussa

Uravalmentajan matkassa

Uravalmentajan matkassa – osa 3

Uravalmentajan matkassa-artikkelisarjassa Monsteriin yhteyttä ottanut, työnhakuneuvoja kaivannut tietotekniikan insinööri Antti Suvilehto hyppää uravalmentaja Pilvi Nybomin (InCoaching Oy) matkaan. Antti ja Pilvi tapaavat elokuussa alkaneen prosessin aikana yhteensä viisi kertaa. Prosessin edetessä Antti saa neuvon jos toisenkin, ja kokeneen valmentajan käsissä edetään isoin harppauksin kohti työllistymistä. Sarja tarjoaa mahdollisuuden ammentaa tukea omaan työnhakuun tyypillisessä uravalmennusprosessissa läpikäydyistä asioista ja oivalluksista Antin kokemusten kautta. Antti on aloittanut maaliskuussa projektitöiden parissa vesihuoltoalalla. Hän pääsee hyödyntämään aiempaa osaamistaan ja insinöörin koulutustaan monipuolisesti, vaikka toimiala vaihtuikin.

Antti ja Pilvi aloittivat yhteisen taipaleensa kartoittamalla Antin taustoja ja tämänhetkistä tilannetta. Toisessa tapaamisessa fokus oli omien vahvuuksien ja osaamisten tunnistamisessa ja kiteyttämissä. Antilla alkoikin kolmanteen tapaamiseen mennessä olla oman osaamisen ja vahvuuksien tunnistaminen sekä CV niin hyvällä mallilla, että oli aika siirtyä Linkedin-profiilin ja hakemustekstien kimppuun.

Verkostot auttavat työnhaussa

Omien verkostojen merkitystä työllistymistä edistävänä elementtinä enää harva vähättelee. Aktiivisella työnhakijalla onkin syytä olla Linkedin-profiili kunnossa verkostoitumista helpottamaan.

Antti oli oman profiilinsa kanssa jo hyvällä alulla, ja Pilvin vinkeillä profiilia ja verkostoja lähdettiin rakentamaan entistä aktiivisemmin.

– Antin profiilia on nyt päivitetty tähän mennessä opitun pohjalta esimerkiksi yhteenvedon ja työkokemuksen osalta. Kehotin lisäksi Anttia tekemään listauksen kaikista potentiaalisista kontakteistaan ja kutsumaan heidät verkostoonsa, Pilvi kertoo.

Jos profiiliaan päivittää runsaasti, kannattaa notify your network napata pois päältä, ja laittaa takaisin päälle vasta siinä vaiheessa kun päivitys alkaa olla valmis. Näin verkostoaan ei tule spämmänneeksi jokaisella tekemällään muutoksella.

Työnhakijan kannattaa lisätä yhteystietonsa profiilin alussa olevaan summaryyn. Näin rekrytoijat saavat nopeasti yhteyttä kiinnostaviin hakijoihin. Sähköpostin lisäksi voi lisätä myös puhelinnumeron.

– Työhistorian ja koulutuksen osalta kannattaa työnantajien ja kouluttajien kohdalla olla tarkkana. Monet näistä ovat itsekin organisaatioina mukana Linkedinissä, ja näin ollen yrityksen tai kouluttajan logon voi linkittää mukaan, Pilvi vielä vinkkaa.

Antin Linkedin-verkosto on valmennuksen aikana kasvanut mukavasti, ja profiili on kokenut muodonmuutoksen.

– Verkoston kasvattamisen lisäksi olen oppinut hyödyntämään Linkedinin muitakin ominaisuuksia työnhaussa. Seuraan muun muassa minua kiinnostavia yrityksiä ja ryhmiä, Antti kertoo oppimastaan.

 
 
 

Työhakemus ei ole CV:n toisinto

Työhakemuksen laatiminen on monelle vaikeaa, ja usein siinä tulee käytyä uudelleen läpi työ- ja koulutushistoria. Hakemuksen tehtävä on kuitenkin toinen.

– Hakemuksen tehtävä on vakuuttaa rekrytoija siitä, että henkilöllä on sopivaa osaamista avoimeen tehtävään. Omaa osaamista käydään läpi esimerkein, ja niiden avulla vastataan työpaikkailmoituksen vaatimuksiin, ohjeistaa Pilvi.

Myös Antti on kokenut työhakemuksen kirjoittamisen yhtenä työnhaun haastavimmista osista. 

– Työpaikkailmoitusta lukiessa tulee usein pitkä lista asioista, joista pitäisi olla kokemusta paikkaa hakiessa, ja oman osaamisen kuvaaminen näitä vaatimuksia vasten on ollut minulle hankalaa. Nyt osaan suhtautua näihin vaatimuksiin hiukan rennommin ja antaa painoarvoa myös sille, että olen halukas ja kyvykäs oppimaan myös uutta, Antti miettii.

Tärkein oivallus Antille työhakemuksen suhteen oli asettuminen rekrytoijan asemaan. 

– Ymmärrän nyt paremmin sen, että minun tulee osaamistani kuvatessa miettiä, miten se avautuu henkilölle, kuka hakemukseni lukee. Osaamiseni kaikki pienet yksityiskohdat eivät välttämättä avaudu vähemmän alaa tuntevalle sellaisenaan, Antti pohtii.

 

Työnhaun perusta on nyt kunnossa

Antin työnhaun perusta alkaa nyt olla kunnossa. Mitä hän tuumaa kolmannen valmennuskerran jälkeen osaamisensa ja vahvuuksiensa tunnistamisesta?

– Niistä puhuminen on nyt paljon helpompaa verrattuna aikaan ennen uravalmennusta. Keskityimme valmennuksen alussa vain näihin, ja tekemäni vahvuus-mindmap auttoi niiden hahmottamisessa. Ajatus siitä, mitä vastapuoli haluaa hakemuksesta ja CV:stä lukea tai kuulla auttaa suhtautumaan työn hakemiseen eri tavalla. Joka kerta ei välttämättä haeta superosaajaa, vaan osaajaa jolla on aito kiinnostus tehtävää kohtaan, sekä motivaatio kehittää itseään ja omia toimintatapojaan, Antti

Valmennuksen tässä vaiheessa, kolmannen tapaamisen jälkeen, Antti kokee saaneensa jo runsaasti tukea ja vinkkejä työnhakuansa vauhdittamaan.

– Nyt CV:ni sekä hakemukseni ovat kunnossa, ja olen oppinut ajattelemaan niiden merkitystä uudella tavalla, rekrytoijan näkökulmasta. Lisäksi olen päässyt hyvin liikkeelle verkostoni rakentamisessa Linkedinissä, Antti summaa tähänastista oppiaan.

Valmennuksen toiseksi viimeisellä, neljännellä kerralla paneudutaan Antin työnhakustrategiaan ja työnhaun suunnitelmallisuuteen.

Alkuperäinen artikkeli julkaistiin Joblyssa ja löydät sen tästä.

Pilvi Nybom on kansainvälisesti sertifioitu ammattivalmentaja.
© 2014-2024 Incoaching Oy – Y-tunnus: 2604069-2. Kaikki oikeudet pidätetään.