Mitä on oman osaamisen brändäys?

oman osaamisen brändäys - kuva

Omalle osaamiselleen tulee helposti sokeaksi ja siksi siitä kertominen tuntuu usein vaikealta. Oikeanlaisilla työkaluilla on mahdollista opetella kartoittamaan omaa osaamistaan ja kertomaan siitä paremmin. Tämä artikkeli kertoo lyhyesti, oman osaamisen brändäyksestä.

Mitä on osaamisen brändäys

Osaamisen brändäyksellä tarkoitetaan yksinkertaisesti sitä, että henkilö tunnistaa oman osaamisensa ja osaa kertoa siitä muille myyvästi ja markkinoivasti. Omasta osaamisestaan kertominen tuntuu kuitenkin olevan kaikille enemmän tai vähemmän hankalaa.

Suomalaisille tyypillinen tapa on vähätellä omaa osaamistaan. Asiaa ei kannata ajatella itsensä kehumisena, vaan mieltää tilanne mieluummin niin, että kun on kokemusta tietystä asiasta, on siitä kertynyt tietynlaista osaamista. Itseään ei tarvitse kehua, vaan kertoa osaamisestaan.

Osaamisen tunnistaminen on kaiken tuloksellisen työnhaun pohjalla.

Työnhaun pohjatöihin kuuluu itseanalyysi, joka koostuu:

  • Omien vahvuuksien tunnistamisesta 
  • Oman motivaation ja kiinnostuksen kohteiden määrittelystä 

Kannattaa tehdä vahvuus-mindmap. Jos olet avoin vahvuuskarttaa tehdessäsi, voit huomata yllättäviäkin yhteyksiä. Ota huomioon myös kiinnostuksen kohteesi, sillä aito kiinnostus luo myös ammatillista osaamista. 

Vahvuus-mindmapin lisäksi suosittelen laatimaan hissipuheen, jossa kerrot itsestäsi ja osaamisestasi napakasti ja kiinnostavasti. Hissipuhe on oma myyntipuheesi, jota tarvitaan esimerkiksi CV:ssä, puheluissa työnantajille ja työhaastatteluissa. Kiteytä puheeseen tärkein asia ensin. Puheen sisältöä kannattaa varioida riippuen siitä, kenelle puhe on kohdennettu.

Kun työnhaun perusta on kunnossa:

  • Kartoita erilaiset työnhaun keinot ja kanavat.
  • Valitse ne sosiaalisen median kanavat, joita haluat käyttää työnhaussa ja laita ne kuntoon. 
  • Kartoita myös ammatilliset verkostosi ja pohdi olisiko kontakteissasi sellaisia henkilöitä, joista olisi apua työnhaussasi. 
  • Mieti, mistä yrityksistä ja organisaatioista itseäsi kiinnostavia piilotyöpaikkoja voisi löytyä. 
  • Vaikka piilotyönhaku koetaan usein hankalaksi, avoimista paikoista on yleensä enemmän kilpailua.

Ennen kuin ryhtyy varsinaiseen työnhakuun, kannattaa ensin tehdä pohjatyö kunnolla. Näin työnhaku on paljon tuloksellisempaa. 

Oman osaamisen tunnistamisen työkaluja käytetään henkilökohtaisessa ura- ja työnhakuvalmennuksessa paljon. Suosittelenkin, että luet tämän: Mitä työnhakuvalmennuksessa tehdään?

Alkuperäinen Joblyssa julkaistu artikkeli löytyy tästä.

Ammattilaisen apua työnhakuun?

Työnhaku on pitkälti tekniikkalaji. Osaamisella ja aidolla motivaatiolla pääsee pitkälle, mutta yleensä työnhaussa vaaditaan enemmän.

Tarjoamani työnhakuvalmennus antaa sinulle keinot menestyä työnhaussa ja motivaatiota matkalle. Tervetuloa mukaan!

Ja jos haluat lisää käytännöllisiä vinkkejä työelämän taidoista, tutustu muihin blogipostauksiini tästä.

Pilvi Nybom on kansainvälisesti sertifioitu ammattivalmentaja.
© 2014-2024 Incoaching Oy – Y-tunnus: 2604069-2. Kaikki oikeudet pidätetään.