Miten tunnistaa oma osaaminen?

oma osaaminen

Uravalmentajana olen huomannut, että monelle oman osaamisen tunnistaminen tuntuu haastavalta. Eikä ihme, sillä kyseessä onkin yksi työnhaun haastavimmista asioista.

Tässä artikkelissa avaan lyhyesti, kuinka tunnistaa oma osaaminen ja miten kertoa siitä työnhaun eri vaiheissa.

Miksi osaamisen tunnistaminen on tärkeää?

Oman osaamisen ja vahvuuksien tunnistaminen on ikään kuin kulmakivi kaikelle työnhaulle. Jos tätä pohjatyötä ei ole tehty kunnolla, se näkyy myös työnhaun tuloksellisuudessa. Tämä on asia, johon olen valmentajana törmännyt niin kovin monta kertaa. Kiinnitä tähän siis huomiota – oikeasti!

Kun oma osaaminen ja vahvuutesi ovat hallussa, osaat myös hyödyntää niitä!

Kun oma osaaminen on selvillä, pystyt laatimaan paremmat työnhakudokumentit ja työnhaku muuttuu muutenkin huomattavasti helpommaksi.

1. Kirjoita oma osaaminen ylös

Ensimmäinen askel on luoda oma vahvuuskartta. Kirjoita paperille auki kaikki aikaisemmat työtehtäväsi ja niiden sisältö. Avaa työhistoriaan liittyvät osaamiset ja vastuut. Älä jätä tätä tähän, vaan pohdi myös omat vahvuutesi, jotka liittyvät mm. koulutukseen, kursseihin, persoonaan ja motivaatioon. Käy myös läpi aiempia onnistumisiasi ja pohdi, millaisiin asioihin ne ovat liittyneet.

Osaaminen karttuu pitkälti työkokemuksen kautta, mutta sitä kertyy myös harrastuksista, vapaaehtoistyöstä ja luottamustehtävistä. Moni osaaminen ei myöskään ole sidottu tiettyyn alaan.

2. Kysy itseltäsi seuraavat kysymykset:

  • Minkä tekeminen on minulle helppoa? 
  • Missä yleensä onnistun? 
  • Miten minua kuvaillaan persoonana? 
  • Mistä saan yleensä kiitosta ja kehuja?

Kirjoita ylös, millaisia ajatuksia kysymykset herättävät sinussa.

3. Kysy palautetta muilta

Usein olemme itse aika sokeita omalle osaamisellemme, joten saattaa olla myös tehokasta pyytää palautetta muilta. Kysy esimerkiksi viideltä sinut hyvin tuntevalta henkilöltä, mitä vahvuuksia he näkevät sinussa. He voivat olla työ- tai opiskelukavereita, perheenjäseniä tai ystäviä. Kerää vastaukset ja mieti, oletko samaa mieltä.

4. Laadi myyvä hissipuhe

Hissipuhe on tiivis, noin minuutin pituinen puheenvuoro, jossa esittelet oman osaamisesi. Työnhaussa tulee vastaan tilanteita, joissa sinun on kyettävä kertomaan lyhyesti ja positiivisessa sävyssä mitä teet ja minkä alan osaaja olet. Hyvin valmisteltu hissipuhe auttaa sinua tässä.

Hissipuhe vastaa kysymykseen; kerro lyhyesti osaamisestasi. Sen tarkoitus on tuoda esille tärkeimmät osaamisesi lyhyesti. Hyvä hissipuhe voi sisältää myös esimerkkejä, jotka maalaavat mielikuvia ja jäävät mieleen. Muista muokata puhetta aina tilanteen ja vastaanottajan mukaan.

5. Tee tiivistelmä osaamisestasi

Laadi CV:n alkuun tiivistelmä osaamisestasi. Se voi olla esim. 5–7 riviä pitkä oma osaaminen auki kirjoitettuna. Kyseessä on siis tiivistelmä ydinosaamisestasi, edeten yleisestä yksityiseen. Tiivistelmän tulisi sisältää keskeisimmät osaamisesi.

“Muistathan – omasta osaamisesta kertominen EI ole itsekehua.”

Jos haluat lisää vinkkejä CV tiivistelmän laatimiseen, tutustu tähän artikkeliin, jossa käsittelen aihetta tarkemmin.

Älä vähättele omaa osaamistasi!

Poista sanavarastostasi: “No eihän tässä mitään ihmeellistä ollut.”

Meille suomalaisille oman osaamisen esille tuominen tai sen korostaminen on usein varsin vaikeaa. Olen uravalmentajana kuullut lukemattomia kertoja, kuinka ihmiset vähättelevät omaa osaamistaan tai tekemisiään. Ethän sinä tee niin?

Toivottavasti näistä vinkeistä oli apua. Tsemppiä työnhakuun!

Ammattivalmentajan tukea osaamisen tunnistamiseen ja sanoittamiseen?

Haluaisitko oppia tunnistamaan vahvuutesi ja sanoittamaan oman osaamisesi yhdessä uravalmentajan kanssa? Jos kaipaat lisäapua tähän tai työnhakuun yleisesti, ota rohkeasti yhteyttä – autan mielelläni. Tutustu työnhakuvalmennukseen.

Tutustu työnhakuvalmennukseen.

“Valmennus antoi uskoa tulevaan ja auttoi minua määrittämään oman osaamiseni uudelleen. Sain valmennuksen aikana omat vahvuuteni näkyväksi, oivalsin, miten paljon olen tehnyt, ja samalla oma ammatillinen itsekunnioitukseni kasvoi. Lisäksi sain hakupaperini kuntoon ja työkaluja työnhakuuni. Löysinkin uuden työpaikan valmennuksen aikana.”

Myös rakentamani ”Viisi askelta työnhaussa menestymiseen” -verkkokurssi tarjoaa työkaluja ja harjoituksia oman osaamisen tunnistamiseen. Kurssi tukee työnhakijoita työnhaun eri vaiheissa. Joissain tilanteissa kurssi voi toimia hyvänä vaihtoehtona henkilökohtaiselle valmennukselle. (lue lisää)

Kurssi sisältyy automaattisesti kaikkiin yksilövalmennuksiini lisämateriaalina.

Pilvi Nybom on kansainvälisesti sertifioitu ammattivalmentaja.
© 2014-2024 Incoaching Oy – Y-tunnus: 2604069-2. Kaikki oikeudet pidätetään.