Miksi et tullut valituksi?

Miksi et tullut valituksi?

Jos et tullut valituksi tehtävään, harmittaahan se, se on selvä. Monesti työnhakija myös miettii: ”Miten tässä nyt näin kävi, kun oma osaaminen on tehtävään sopiva ja työhaastattelukin tuntui sujuvan hyvin.” 

”Mikä meni pieleen?” – Ei välttämättä mikään

Mahdollisia syitä on monia. Rekrytointipäätös on aina usean tekijän summa, ja eri tilanteissa painotetaan eri asioita.

On hyvä muistaa, että henkilö palkataan aina tiettyyn yksittäiseen tehtävään. Mitä tämä sitten tarkoittaa? Se millaista henkilöä etsitään, riippuu tehtävänkuvan lisäksi vaikkapa organisaatiokulttuurista, organisaation sen hetkisestä tilanteesta ja siitä, millaisia muut työntekijät ja jopa asiakkaat ovat.

Tietynlaiseen porukkaan henkilö A on täydellinen, mutta henkilö B ei sovi ollenkaan. Rekrytoijan tehtävä on selvittää sopivuus. Tehtävänkuva/tehtäväosaaminen on perusta, mutta kokonaisuus rakentuu monista eri palasista.

Yksikään hakija ei sinänsä ole toistaan parempi, kyseessä on aina ”ns. perfect match” paikkaan. Olen kuullut rekrytoijien jopa valittelevan palkkauspäätöksen jälkeen: ”Harmittaa, kun periaatteessa paras hakija jäi valitsematta mutta en uskaltanut valita häntä.”

Syynä on voinut olla vaikkapa, että rekrytoijaa on jäänyt mietityttämään, kuinka kauan kyseinen tehtävä henkilöä motivoisi.

Perusosaamisen tehtävään tulee olla kunnossa mutta aina ei palkata pätevintä, palkataan sopivin. Syitä voi olla useita.

Yksinkertaisesti eri ihmiset palkkaavat erilaisia ihmisiä ja arvottavat eri asioita. Usein sanotaankin, että kokonaiset organisaatiot saattavat olla kovin rekrytoijansa näköisiä, hyvässä tai huonossa.

Joskus henkilökemiat eivät kohtaa. Rekrytointipäätökset ovat aina myös makuasioita. Ihmiset toimivat ihmisten kanssa ja aina kemiat eivät kohtaa. Se on ok ja sille ei voi mitään, näin se vain menee.

Et ole osannut korostaa aitoa kiinnostusta ja motivaatiota tarpeeksi. Monesti olen kuullut rekrytoijien tuumaavan: ”En uskaltanut palkata, kun en ole varma, halusiko hän meille oikeasti.” Korosta omaa motivaatiotasi niin tehtävää kuin organisaatiota kohtaan.

Muista, että jos et tullut valituksi, ei se ole koskaan henkilökohtaista. Moni hakija ajattelee niin, mutta se ei ole totta.

Tämä artikkelini on julkaistu Monsterissa 10.10.2017: https://www.jobly.fi/artikkelit/tyonhakijoille/miksi-et-tullut-valituksi

Piditkö tästä artikkelista? Kerro siitä muillekin!

Etsitkö uutta työtä, mutta ponnistelusi ei tunnu tuottavan tulosta?

Viisi askelta työnhaussa menestymiseen -verkkokurssi antaa sinulle kaikki eväät nykypäivän työnhaussa menestymiseen.

Scroll to Top