Äitiysvapaalta takaisin töihin – 5 vinkkiä onnistumiseen

Monen äitiysvapaalta takaisin töihin palaavan mielessä risteilee monenlaisia kysymyksiä:

Miten paluu toisenlaiseen arkeen sujuu? Kuinka onnistua yhdistämään työ ja perhe-elämä? Pärjäänkö töissä? Kuinkakohan paljon omat työtehtäväni ovat muuttuneet? Olisiko nyt hyvä aika aloittaa jotain kokonaan uutta?

Muutama vinkki sujuvamman arjen aloitukseen:

  1. Mieti olisiko jotain, mikä helpottaisi paluutasi ja mitkä ratkaisut työpaikallasi olisivat mahdollista? Keskustele ja pyri neuvottelemaan esimiehen kanssa, sillä yllättävän usein joustoja saattaa löytyä. Mieti, olisiko esimerkiksi etätyömahdollisuudesta tai joustavista työajoista hyötyä? Tai olisiko mahdollista palata töihin asteittain, esimerkiksi tekemällä lyhyempää viikkoa? Onhan työntekijän sujuva arki myös työnantajan etu.
  2. Aloita rauhallisesti. Ole varautunut siihen, että työsi on tuskin täysin samanlaista kuin ennen. Älä myöskään ole huolissasi, ettet pääsisi nopeasti takaisin kiinni työhösi. ”Paljon helpommin se sujui, kuin etukäteen ajattelin”, on tuumannut moni valmennettavani. Usein etukäteen pohtii liikaa mahdollisia haasteita, jotka sitten osoittautuvatkin turhiksi.
  3. Luota omaan osaamiseesi. On melko tavallista vähätellä omaa osaamistaan. Luota siis osaamiseesi ja mieti vahvuuksiasi sekä myös sitä, mitä olet oppinut tänä aikana? Monesti sanotaan, että vanhemmuus on hyvä (itsensä)johtamiskoulutus. Rooliin kun kuuluvat muun muassa asioiden koordinointi ja organisointi, kokonaisuuksien hallinta, aikatauluttaminen, tehokkuus ja monen asian samanaikaisesti tekeminen. Mitä näistä otat ylpeydellä mukaan työarkeesi?
  4. Hyväksy, että työn ja perhe-elämän yhteensovittaminen on usein haastavampaa kuin ennen.
  5. Muista, ettet ole ainoa, joka miettii näitä asioiota. Ole itsellesi armollinen – sujuva töihin paluu ei tapahdu ihan yhdessä tai kahdessa päivässä ja se on täysin hyväksyttävää. Onneksi meistä pienten lasten vanhemmista on moneksi!

Äitiysvapaalta takaisin töihin artikkelini on julkaistu 1.6.2017 Monsterin sivulla. Alkuperäiseen linkkiin ja koko artikkeliin pääset tästä: https://www.jobly.fi/artikkelit/tyonhakijoille/takaisin-toihin-aitiys-tai-perhevapaalta-uravalmentajan-5-vinkkia

Piditkö tästä artikkelista? Kerro siitä muillekin!

Etsitkö uutta työtä, mutta ponnistelusi ei tunnu tuottavan tulosta?

Viisi askelta työnhaussa menestymiseen -verkkokurssi antaa sinulle kaikki eväät nykypäivän työnhaussa menestymiseen.

Scroll to Top