Uravalmentajan matkassa – Työnhaku jatkuu omin voimin

Uravalmentajan matkassa – osa 5

Uravalmentajan matkassa-artikkelisarjassa Monsteriin yhteyttä ottanut, työnhakuneuvoja kaivannut tietotekniikan insinööri Antti Suvilehto hyppää uravalmentaja Pilvi Nybomin (InCoaching Oy) matkaan. Antti ja Pilvi tapaavat elokuussa alkaneen prosessin aikana yhteensä viisi kertaa. Prosessin edetessä Antti saa neuvon jos toisenkin, ja kokeneen valmentajan käsissä edetään isoin harppauksin kohti työllistymistä. Sarja tarjoaa mahdollisuuden ammentaa tukea omaan työnhakuun tyypillisessä uravalmennusprosessissa läpikäydyistä asioista ja oivalluksista Antin kokemusten kautta.

Antti on uravalmennusprosessinsa aikana Pilvin avulla laittanut työnhakudokumenttinsa uuteen uskoon, lähtenyt kasvattamaan verkostojaan, miettinyt tavoitteitaan ja työstänyt työnhakustrategiaansa. Valmennuksen viidennellä ja samalla viimeisellä kerralla marraskuussa simuloitiin ja harjoiteltiin työhaastattelutilanteita, sekä tsekattiin, minkälaisia hakuja Antilla on käynnissä.

Antti on luottavaisin mielin, vaikka alkuperäinen tavoite löytää jouluksi uusi työpaikka, saattaakin hiukan venyä.

– Työnhakuni sujuu jo hyvin, eikä minun tarvitse enää miettiä hakupapereiden sisältöjä kokonaan uusiksi jokaisen haun yhteydessä. Tällä hetkellä minulla on jo mielestäni kaikki minulle tärkeät työnhaun kanavat käytössä ja nyt on vain entisestään tehostettava niiden käyttöä. Myös soittaminen alkaa sujua luontevammin, Antti listaa.

Prosessi on saanut Antin miettimään myös erilaisia jatkokoulutusmahdollisuuksia, ja niitä myös Pilvi Antille suosittelee.

– F.E.C.-koulutukset vaikuttavat mielenkiintoiselta vaihtoehdolta löytää uusi työ, ja olenkin jo hakenut pariin tällaiseen mukaan. Lisäksi olen varannut ajan TE-toimiston tarjoamalle ammatinvalintapsykologille vahvistaakseni ja selkiyttääkseni tavoitteitani, Antti kertoo suunnitelmistaan. http://www.fec-rekry.fi/

Viidennen valmennuskerran ansiosta Antti sai kasan vinkkejä myös työhaastatteluja varten.

– Netistä löytyviä listoja tyypillisistä haastattelukysymyksistä kannattaa selailla etukäteen. Haastatteluun kannattaa mennä levänneenä ja hyvissä ajoin. Kannattaa myös selvittää, miten pukeutua tai jos se ei onnistu, ainakin välttää alipukeutumista. Haastattelun lopuksi kannattaa vielä olla muutama kysymys haastattelijalle, Antti miettii.

Erityisesti aitoa haastattelutilannetta simuloiva harjoitus oli Antista hyödyllinen.

– Pilvi esitti tyypillisiä haastattelukysymyksiä minulle ja minä vastasin niihin parhaani mukaan. Tämä tuntui aika lailla aidolta tilanteelta ja kävin läpi sen kautta läpi samat tuntemukset kuin mitä aikaisemmissakin oikeissa haastatteluissa. Haastatteluharjoituksen jälkeen aloimme käydä läpi Pilvin tekemiä havaintoja ja minun tuntemuksiani asiasta.

Yksi vinkki oli kuitenkin ylitse muiden.

– Oivalsin, että työhaastattelussa on kyse tilanteesta, jossa kumpikin osapuoli on yhtäläisessä asemassa ja selvittämässä, löytyykö tästä sopiva osuma. Omaan haastattelujännitykseen saattaa auttaa ajatus, että on itsekin arvioimassa haastattelijaa ja työnantajaa, vinkkaa Antti.

Nyt valmennuksen päätyttyä Antti listaa parhaat oppinsa ja oivalluksensa valmennuksen ajalta näin:

– Olen oppinut, että nykypäivänä haetaan tekijöitä, jotka ovat valmiita kehittämään omia toimintatapojaan, oppimaan uutta, ovat motivoituneita ja pystyvät sitoutumaan. Tärkeimpiä konkreettisia asioita oli työnhaun perustan kuntoon saaminen, eli CV:n ja hakemusten työstäminen, sekä työkalut piilotyöpaikkojen hakuun. Oivalsin myös, ettei näitä tarvitse yksin jäädä miettimään, vaan tukea voi hakea vaikkapa rekrytointifirmoista ja uravalmennuksesta.

Antin valmentaja Pilvi kehuu valmennettavansa aktiivisuutta ja rohkeutta katsoa myös uusiin suuntiin.

– Antin työnhaku on nyt hyvässä vauhdissa ja työkalut tehokkaaseen työnhakuun ovat hänellä hanskassa. Työpaikan löytyminen vaatii nyt vain lujasti töitä ja uskoa, Pilvi summaa.

Antin osaamiseen voi tutustua hänen Linkedin-profiilissaan.

Tsemppiä työnhakuun Antti!

Alkuperäinen artikkeli julkaistiin 22.12. 2016 Monsterilla ja artikkelin kirjoitti Mirva Puranen- Monster.

https://www.jobly.fi/artikkelit/tyonhakijoille/uravalmentajan-matkassa-tyonhaku-jatkuu-itsenaisesti-kohti-maalia?_ga=2.132872845.287320954.1703192560-656309163.1700578737uravalmentajan matkassa

Pilvi Nybom on kansainvälisesti sertifioitu ammattivalmentaja.
© 2014-2024 Incoaching Oy – Y-tunnus: 2604069-2. Kaikki oikeudet pidätetään.