Työnhaku uusille raiteille (Monster 01/2016)

Hyvää alkanutta vuotta – uusi vuosi, uuden alku!

Keräsin sinulle näin vuoden alun innoittamana 10 pientä helpotusta työnhakuusi. Niksit liittyvät erityisesti ajanhallintaan, itsensä johtamiseen ja työnhaun suunnitelmallisuuteen. Olen kokenut näiden vinkkien helpottaneen omien valmennettavieni työnhakua selvästi. Toivon, että näistä vinkeistä on sinulle hyötyä.

1. Suhtaudu työnhakuusi projektina. Kyseessä on projekti, jolla on alku ja loppu.

2. Tee oma työnhakusuunnitelmasi. Palaa tähän suunnitelmaan säännöllisesti ja tarkista esimerkiksi muutaman viikon välein, että teet oikeita asioita. Muokkaa suunnitelmaasi ja tekemistäsi oppimasi mukaan. Työnhaku kun on myös oppimisprosessi.

3. Toteuta suunnitelmaasi järjestelmällisesti.

4. Kirjaa kaikki ylös. Koska työnhaussa on paljon erilaisia vaiheita, on ne muistin helpottamiseksi hyvä kirjata ylös. Tässä toimii hyvin joko Excel tai muistiinpanovihko. Voit muun muassa tehdä listan hauistasi eli kirjata ylös, mihin olet hakenut ja tiedot paikasta. Listasta pystyt seuraamaan tehokkaasti, miten hakusi etenevät ja kehen olla seuraavaksi yhteydessä. Tämä auttaa myös hakujen seurannassa. Lisäksi voit tehdä esimerkiksi listan sinua kiinnostavista kohdeyrityksistä yhteystietoineen ja kommentteineen.

5. Hanki tietoa. Oma aktiivisuus ja ahkeruuskaan eivät riitä, jos metodit ovat väärät.  Hanki tietoa toimivista työnhaun metodeista ja seuraa aikaa työnhaussa. Mieti muun muassa uusimpia keinoja erottautumiseen.

6.Työn hakeminen on kovaa työtä. Siksi on tärkeää huolehtia itsestään muutenkin hyvin. Itsestäänselvyydet kuten vaikkapa hyvä ravinto, riittävä lepo ja säännöllinen liikunta auttavat jaksamaan, myös työnhaussa.

7. Rytmitä työnhaku ja vapaa-aika. Arjen voi vaikka rytmittää siten, että työnhaku on työtä ja vapaa-aika muuta. On tärkeää luoda viikkoon selkeä rytmi, joka antaa ajan ja tilan työnhaulle, mutta myös vapaa-ajalle.

8. Tee ajanhallintasuunnitelma, eli niin sanottu lukujärjestyksesi. Tämä suunnitelma määrittelee sen, paljonko tehdä työnhakua viikko- ja päivätasolla, minä päivinä, kuinka paljon ja mihin kellonaikoihin. Yhtälailla suunnitelmaan on hyvä varata aikaa harrastuksille, levolle ja muille tärkeille sekä energiaa antaville asioille.

9. Myös erilaisten listojen tekeminen saattaa toimia. Tee esimerkiksi tehtävälista jokaiselle päivälle ja viikolle. Näin toimien asiat tulevat tehdyiksi ja voit olla loppuajan hyvällä omallatunnolla vapaalla.

10. Lopuksi aseta itsellesi seuraavat tärkeät kysymykset

  • Missä työnhakuun liittyvissä asioissa olet onnistunut hyvin?
  • Mitkä asiat eivät ole toimineet parhaalla mahdollisella tavalla? Mitä voisit tehdä toisin?
  • Mitkä asiat kannattaa pitää ennallaan?
  • Olisiko työnhakuusi jotain uutta, jota voisit kokeilla?
  • Mitä teet seuraavaksi työnhaussasi?

Hyvää ja menestyksekästä uutta vuotta!

Tämä tekstini on julkaistu Monsterissa 22.1.2016.

 

 

 

Piditkö tästä artikkelista? Kerro siitä muillekin!

Etsitkö uutta työtä, mutta ponnistelusi ei tunnu tuottavan tulosta?

Viisi askelta työnhaussa menestymiseen -verkkokurssi antaa sinulle kaikki eväät nykypäivän työnhaussa menestymiseen.

Scroll to Top