Työnhakijan taustatyöt- mitä ne ovat? (Monster-klubi 23.9.2016)

Työnhakijan taustatyöt – mitä ne ovat?

Työnhaussa ei kannata lähteä niin sanotusti soitellen sotaan. Näin vakuuttaa kokenut uravalmentaja Pilvi Nybom InCoachingista. Hän oli valmentamassa työnhakijoita Monster Klubi-työnhakutapahtumassa syyskuussa, ja kertoi useita vakuuttavia perusteluja sille, miksi työnhakijalla tulee olla taustatyöt huolellisesti tehtynä.

Pysähdy hetkeksi ja mieti

Monet menevät suoraan CV:n viilauksen jälkeen työnhakuun, ajattelematta asiaa sen tarkemmin. Huomattavasti parempaan lopputulokseen päästään, jos ennen työnhakudokumenttien kimppuun syöksymistä on pysähtynyt hetkeksi osaamisensa äärelle.

– Jokaisen tulisi tehdä itseanalyysiä, oman osaamisen ja vahvuuksien tunnistamista, sekä miettiä omaa motivaatiotaan ja kiinnostuksen kohteitaan, Pilvi vakuuttaa.

CV:n voidaankin sanoa olevan vasta tuotos siitä työstä jonka työnhakija on jo aikaisemmin tehnyt. Alkuun tässä työssä pääsee vahvuus-mindmapin avulla.

vahvuuskartta

Pilvin luonnostelema vahvuus-mindmap.

– Omalle osaamiselle sokeutuu, ja kun sen purkaa paperille, saa sille helikopteriperspektiivin. Omaa osaamistaan voi katsoa ulkopuolisen silmin. Vahvuuskartan avulla saa myös käsityksen siitä, mihin aihealueisiin työtehtävänne vuosien varrella ovat liittyneet, neuvoo Pilvi.

Reflektointi jatkuu vaikka työnhaku alkaa

Kun taustatyöt on tehty, voi lähteä työstämään hakudokumentteja.

– Kun oma osaaminen on kunnolla hallussa, on työnhaussa mukavampi olla. Vasta tämän lopputulemana syntyvät hyvät ja toimivat hakemukset ja CV:t, Pilvi muistuttaa.

Osaamisen vankka hallinta auttaa myös työhaastattelussa.

– On aivan eri asia mennä esimerkiksi työhaastatteluun kun tietää mitä osaa ja osaa kertoa siitä uskottavasti. Itse työnhaussa oltuani olen joskus napannut vahvuuskartan mukaan haastatteluun ja juuri ennen haastattelua käynyt vielä läpi osaamisiani sen avulla, Pilvi vinkkaa.

Vaikka taustatyöt on tehty, voi niihin palata jos tilanteet muuttuvat. Omaa osaamistaan voi palata miettimään uudelleen, mikäli esimerkiksi uudenlaiset haasteet eri alalla alkavat kiinnostaa.

Työnhakijalle on tärkeää myös reflektoida valintojaan – mikä toimii ja mikä ei?

– Mieti, mitkä asiat ovat vieneet sinua eteenpäin työnhaussa ja tuottaneet tuloksia, ja minkälaiset toimenpiteet eivät ole johtaneet esimerkiksi haastattelukutsuihin tai muutoin edistäneet työllistymistäsi. Toimimattomien tilalle voi napata uusia keinoja, opastaa Pilvi.

Teksti on julkaistu Monsterissa 23.9. 2016. Tekstin kirjoitti Mirva Puranen – Monster.

Alkuperäinen teksti löytyy täältä:

http://monsterklubi.fi/blog/tyonhakijan-taustatyot-mita-ne-ovat/?_ga=1.44529252.1330323828.1417600532

 

Piditkö tästä artikkelista? Kerro siitä muillekin!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Etsitkö uutta työtä, mutta ponnistelusi ei tunnu tuottavan tulosta?

Viisi askelta työnhaussa menestymiseen -verkkokurssi antaa sinulle kaikki eväät nykypäivän työnhaussa menestymiseen.

Vieritä ylös