Mitä uudelleensijoittumisvalmennuksessa tapahtuu?
Tätä minulta kysytään usein. Päätin kirjoittaa aiheesta blogiin, jos tämä omalta osaltaan selventäisi asiaa. Toki keskustelen aina enemmän kuin mielelläni ennen outplacement- eli uudelleensijoittumisvalmennuksen aloituspäätöstä. Tämä keskustelu kun on tärkeää puolin ja toisin.
Joskus uralla tulee vastaan tilanne, että työ loppuu. Tunteita voi olla monenlaisia, aina huolesta helpotukseen. Riippuen tilanteesta ja henkilöstä. ”Outplacement”, eli udelleensijoittumisvalmennus nimensä mukaisesti auttaa juuri näissä tilanteissa. Sisältö räätälöidään aina tilanteen ja valmennettavan tarpeiden/toiveiden mukaan. Käsiteltävien asioiden määrä riippuu myös valmennusprosessin pituudesta. Mutta tiettyjä lainalaisuuksiakin löytyy.
Tyypillisesti kesto minun valmennnuksissani on 5 tai 10 kertaa. Joskus toki esimerkiksi kolmekin kertaa on riittävä tapaamismäärä. Maksajana toimii yleensä irtisanova yritys. Toki valmennan myös paljon yksityisihmisiä, poikkeuksena monista muista toimijoista. Valmennettavani toimivat hyvin erilaisissa rooleissa, vastavalmistuneista aivan ylimpään johtoon.
Mitkä ovat tyypillisiä käsiteltäviä teemoja?
1. What next? Mikä kiinnostaa ja motivoi?
Outplacement -valmennuksessa pohdimme, mitä seuraavaksi omalla uralla. Tässä auttaa merkittävästi omien motivaatiotekijöiden sekä arvojen kirkastaminen. Tässä työkaluna käytän usein ura-ankkuritehtäviä sekä Reiss-motivaatioprofiilia. Lisäksi on tärkeää tunnistaa omat vahvuudet ja osaamiset. Tässä työkaluna käytän muun muassa erilaisia osaamiskartoituksia.
2. Mikä on seuraava ura-askeleeni?
Kun omat osaamiset ja vahvuudet ovat kirkkaampia, on aika pohtia seuraavaa konkreettista ura-askelta. Pohdimme muun muassa erilaisia uravaihtoehtoja ja mitä sinne pääseminen vaatii.
3. Työnhakuun liittyvät asiat kuntoon
Seuraavaksi on aika päivittää (tai joskus tehdä alusta saakka) CV ja hakemus. Sekä saattaa LinkedIn-profiili ajan tasalle. Nämä voi tehdä kunnolla vasta kun omat osaamiset on tunnistettu. Edellinen onkin yksi työnhaun tyypillisimmistä sudenkuopista. Eli usein se syy, miksi työnhaku ei tuota tulosta.
”Minä painotan tätä omissa valmennuksissani paljon, koska yhdessä laaditut hyvät ja toimivat hakupaperit nopeuttavat uuden työn löytämistä huomattavasti. Se on todettu monta kertaa, monen eri tahon toimesta.”
4. Työnhaun keinot ja kanavat.
Pohdimme myös, mitä työnhaku tänä päivänä vaatii ja miten lähteä liikkeelle/edetä. Työnhaku kun on myös tekniikkalaji.
5. Miten toimia suunnitelmallisesti?
Teemme yhdessä suunnitelman työnhaulle.
Tavoite on, että uudelleensijoittumisvalmennuksesta saat vahvan pohjan työnhaullesi ja kaiken sen, mitä tarvitset jotta pääset eteenpäin urallasi. Sieltä se uusi askel sitten löytyy!
”Tästä oli aidosti hyötyä, kun sain apua omien osaamisten ja vahvuuksien tunnistamiseen, sain hakupaperit kuntoon sekä tukea itse työnhakuun. Uskon, että löysin uuden työn nopeammin, mitä olisin omilla avuillani löytänyt. ”
Jos kiinnostuit, älä epäröi ottaa yhteyttä, pilvi.nybom@incoaching.fi