6 vinkkiä työnhaussa onnistumiseen

Kuinka onnistua työnhaussa? Tässä 6 käytännöllistä vinkkiä, joita jokainen työnhakija voi hyödyntää!

 

1. Kirkasta käsityksesi itsestäsi ja motivaatiotekijöistäsi.

Työnhaku alkaa itsetuntemuksesta. Jotta voit markkinoida itseäsi, pysähdy hetkeksi pohtimaan, kuka olet ja mikä sinua motivoi sinua juuri nyt. Millaisia asioita haluat edistää seuraavaksi? Mitä pidät tärkeänä tässä elämänvaiheessa?

 

2. Tuo näkyville itsesi ja oma osaamisesi.

Tee pitkä lista taidoistasi ja mieti, mitä vahvuuksiasi työnantajat voivat tarvita. Muista myös työelämän ulkopuolella kartuttamasi taidot.

Kerro osaamisestasi avoimesti ja unohda ajatus siitä, että omiean taitojen tunnustaminen olisivat itsekehua. Miten muiden pitäisi tietää, mitä osaat, jos et kerro sitä heille?

Ole ystävällinen ja tutustu uusiin ihmisiin. Osallistu tapahtumiin, käy messuilla ja luennoilla. Pidä yhteyttä myös entisiin kollegoihin, sillä et koskaan tiedä, kenen mieleen jäät ja kenelle voit kertoa osaamisestasi.

 

3. Ole aktiivinen somessa.

Seuraa työnantajia eri somekanavilla ja kerro rohkeasti, että olet etsimässä uutta työtä. Liity LinkedIniin tai aktivoidu siellä, ainakin työnhaun ajaksi.

Luo vahva LinkedIn-profiili hyödyntämällä kaikkia profiilin osioita mahdollisimman laajasti. Optimoi otsikkokenttä oikeilla taidoilla ja kerro monipuolisesti osaamisestasi ja onnistumisistasi.

LinkedInissä voit osoittaa omaa asiantuntijuuttasi julkaisemalla postauksia ja jakamalla artikkeleita. Jos tämä ei tunnu sinusta luntevaat, ala tykkäilemään ja kommentoimaan ainakin muiden keskusteluja.

Tämä todella kannattaa, sillä vahva profiili ja aktiivisuus somessa lisäävät mahdollisuuksia saada haastattelukutsuja ja työtarjouksia. Toisinaan ne saattavat jopa ratkaista valinnan kahden tasavertaisen työnhakijan välillä.

 

4. Luo visuaalinen CV ja muokkaa hakemuksesi myyväksi.

Työnantajaa kiinnostaa erityisesti työnhakijan motivaatio. Perustele hakemuksessasi, miksi olet kiinnostunut juuri kyseisestä työtehtävästä ja työnantajasta. Kerro, mitä voit tarjota ja miksi juuri sinut pitäisi valita.

Yksilöi CV ja hakemuksesi jokaista työpaikkaa varten erikseen. Korosta osaamistasi kertomalla vain ne asiat, jotka ovat olennaisia kyseisen tehtävän kannalta. Selvitä etukäteen organisaatiosta, johon olet hakemassa, ja anna taustatyön näkyä ansioluettelossasi ja hakemuksessasi.

Kun CV sisältö on kunnossa, voit erottautua muista hakijoista sen ulkoasulla. Tärkeää CV ulkoasussa on helppolukuisuus, selkeä kieli ja hyvä asettelu. Hyvä idea on käyttää kuvia, värejä ja grafiikkaa, erityisesti markkinoinnin ja luovien alojen hakemuksissa, joissa visuaalinen CV voi toimia työnäytteenä. 

Visuaalisia CV-pohjia voit löytää helposti netistä.


5. Tee Video CV.

Jos haluat todella erottua työnhaussa, kuvaa itsestäsi videoesittely. Video vaatii enemmän vaivannäköä ja rohkeutta kuin perinteiset hakemukset, mutta se antaa sinulle mahdollisuuden tuoda persoonasi esille tavalla, mikä ei kirjallisesti onnistu. Kohdenna video mieluiten vain tehtävään, johon haet.

Videoesittelyssä tärkeintä on aito ja iskevä tarina, joten aloita käsikirjoituksella. Varmista myös, että videostasi tulee riittävän laadukas: huolehdi oikeanlaisesta taustasta, valaistuksesta, äänestä ja kuvituksesta. Useimmiten kännykkä riittää oikein hyvin kuvaamiseen. Inspiraatiota voit etsiä esimerkiksi Youtubesta hakusanolla ”video cv”

Liitä videoesittely osaksi työhakemustasi ja linkitä se myös some-profiileihisi.


6. Laadi oma hissipuhe.

Hissipuhe on noin minuutin tiivistelmä osaamisestasi, jota voit käyttää esitellessäsi itseäsi mahdolliselle työnantajalle.

Kerro hissipuheessa, kuka olet, mitä olet tehnyt ja millä alalla olet työskennellyt. Mainitse, kuinka pitkään olet toiminut alalla, mitkä ovat vahvuutesi ja miten voit olla hyödyksi työnantajalle. Kerro myös, mikä sinua kiinnostaa.

Harjoittele puhettasi peilin edessä tai läheisten kanssa. Tallenna se videolle ja muokkaa sitä, kunnes olet täysin tyytyväinen.

Käytä hissipuhetta, kun soitat työnantajalle. Ennen hakemuksen lähettämistä soitto voi antaa sinulle hyödyllistä lisätietoa, jota et ehkä työpaikkailmoituksesta löydä.

Hissipuhe on kätevä väline haastatteluissa, kun sinua pyydetään kertomaan itsestäsi. Voit käyttää sitä myös CV:si alussa yhteenvetona ennen kuin kerrot työkokemuksestasi.

 

Mitä vinkkejä aiot hyödyntää sinun työnhaussa?

Mikäli sinua kiinnostaa työnhakuun ja urakasvuun liittyvät asiat, lue lisää blogiartikkeleitani tästä.

Jos taas koet kaipaavasi tukea työnhakuun, tutustu henkilökohtaiseen työnhakuvalmennukseeni tästä.

Piditkö tästä artikkelista? Kerro siitä muillekin!

Etsitkö uutta työtä, mutta ponnistelusi ei tunnu tuottavan tulosta?

Viisi askelta työnhaussa menestymiseen -verkkokurssi antaa sinulle kaikki eväät nykypäivän työnhaussa menestymiseen.

Scroll to Top