5 pahinta mokaa työhaastattelussa – näin vältät ne

Haaste 1: Aito kiinnostus ei välity ja rekrytoija jää tapaamisen jälkeen miettimään, onko hakija kuitenkaan kiinnostunut tehtävästä.

  • Pidä huoli siitä, että viestit selvästi, että olet aidosti kiinnostunut, niin tehtävästä kuin organisaatiosta. Kiinnitä myös huomiota siihen, että motivaatiosi välittyy. Haastattelun lopuksi on esimerkiksi tyylikästä kiittää mukavasta tapaamisesta ja mainita vielä, että tehtävä kiinnostaa aidosti.

Haaste 2: Rekrytoija jää miettimään, saiko oikean kuvan hakijan persoonasta.

  • Ole aina oma itsesi. Koskaan et voi tietää mitä haetaan, millaista tyyppiä ja osaamista, niin paras neuvo on olla oma itsensä.

Haaste 3: Haastattelu ei etene sujuvasti rekrytoijan näkökulmasta. Haastateltava ei vastaa kysymyksiin vaan vastaa vierestä tai etenee epäloogisesti.

  • Kuuntele kysymykset huolella ja vastaa sen mukaan. Tämä on yllättävän iso ja tyypillinen haastatteluhaaste.

Haaste 4: Haastateltava käyttää alan ammattikieltä tai erilaisia lyhenteitä, joka eivät välttämättä aukea muille tai luottaa siihen, että haastattelija kyllä tietää, mitä tietyn tittelin tehtävänsisältöön kuuluu.

  • Karsi lyhenteet ja oman alasi jargon minimiin. Pidä huoli, että avaat tehtäviä ja työnkuvia riittävästi haastattelussa. Lisäksi kerro omasta osaamisestasi esimerkiksi saavutusten ja käytännön esimerkkien avulla.

Haaste 5: Suurin osa haastattelusta kuluu CV:n läpikäyntiin. Toisin sanoen liian suuri osa haastattelusta kuluu siihen, että rekrytoija yrittää joskus epätoivoisestikin ymmärtää, millaisia asioita on tehty ja mistä hakijan kokonaisosaaminen koostuu.

  • Tämä on ennen kaikkea haasteena silloin, kun CV on puutteellinen tai toimimaton. Hyvä CV tukee haastattelua alusta loppuun. Aikaa ei kulu turhaan asioiden selvittelyyn vaan aikaa jää muuhunkin oleelliseen. Tee siis hyvä CV. Katso tästä vinkkejä hyvän CV:n laadintaan.

Bonus-vinkki: Haastattelu on aina kahden kauppa, jonka tavoitteena on molemminpuolinen win-win. Hyvä haastattelu on aito keskustelu, eikä yksipuolinen tenttaustilanne. Koeta jatkossa ajatella koko haastattelua kahden tasavertaisen ihmisen tapaamisena, eikä niinkään haastatteluna. Vaihda tarvittaessa vaikka sanakin – mene tapaamiseen, älä haastatteluun.

Tämä artikkelini on julkaistu Monsterissa 2.11.2017.

Piditkö tästä artikkelista? Kerro siitä muillekin!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Etsitkö uutta työtä, mutta ponnistelusi ei tunnu tuottavan tulosta?

Viisi askelta työnhaussa menestymiseen -verkkokurssi antaa sinulle kaikki eväät nykypäivän työnhaussa menestymiseen.

Vieritä ylös